Pazartesi, 21 Temmuz 2025
EvKripto para birimiKripto Para Birimi: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kripto Para Birimi: Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kripto Para Birimi: Nedir ve Nasıl Çalışır?
Kripto Para Birimi: Nedir ve Nasıl Çalışır?
Reklamlar

Kripto para, güvenlik aracı olarak kriptografiyi kullanan dijital bir değişim aracıdır.

On yılı aşkın bir geçmişe sahip olan kripto para biriminin geçici bir hevesten çok daha fazlası olduğu aşikar. Ancak bunlar hâlâ birçok kişi tarafından yanlış anlaşılıyor ve gerçek değerleri ve pratik kullanımları konusunda şüpheler var.

Kripto paralarla alışveriş yapmak giderek daha mümkün hale geliyor. Örneğin, geçen yıl ödeme devi PayPal, İngiltere'deki müşterilerinin hesapları aracılığıyla kripto para alım satımı yapmalarına olanak tanıyacak bir hizmet duyurdu.

Ana akım yatırımcıların da kripto paralara ilgisi var. Yatırım şirketi Ruffer, geçen yaz "döviz ve piyasa riskinden korunma" adı altında yaklaşık 550 milyon sterlin (veya yönettiği 20 milyar sterlinin 2,5%'si) harcayarak Bitcoin satın aldı.

Ancak kripto para birimlerinin bir varlık sınıfı olarak güvenliğine ilişkin endişeler, dünya çapındaki finansal düzenleyicilerin odak noktası olmaya devam ediyor. Kripto paralar ve bunların oynak davranışları, İngiltere'nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Kurumu'nun bunları "yüksek riskli, spekülatif yatırımlar" olarak tanımlamasına yol açtı.

"Kripto varlıklara yatırım yaparsanız," diye uyardı, "tüm paranızı kaybetmeye hazır olmalısınız."

Kripto varlıklara yatırım yapmak spekülatiftir ve paranız anında risk altındadır. Bir şey ters giderse tazminat alma hakkınız yoktur.

Kripto paralar nasıl düzenleniyor?

Kısa cevabı şu ki, bunlar daha sonra tartışacağımız blockchain teknolojisinin kapsamı dışındadır.

Daha da önemlisi, kripto paraların mevcut yasal statüsü ülkeden ülkeye değişiyor. Kripto paraların kullanımı AB içinde kısıtlanmamış olsa da Türkiye gibi bazı ülkeler kripto para ile ödemeleri yasaklamış durumda.

FCA, İngiltere'nin finansal düzenleyicisidir. Yatırımcıları "Eğer... kripto varlıkları satın alırsanız, Finansal Ombudsman Hizmetini veya Finansal Hizmetler Tazminat Planını kullanamayabilirsiniz" uyarısında bulunurken duruşu netti.

FSCS, tedarikçi iflası gibi finansal bir felaket durumunda tüketicileri kurtaran bir cankurtaran programıdır.

FCA ayrıca Aralık 2020'de kripto varlık şirketlerinin müşterilerine sağlayıcılarının durumlarını kontrol etmelerini ve düzenleyicinin revize edilmiş kayıt kuralları uyarınca ticarete devam etmelerine izin verildiğinden emin olmalarını tavsiye etti.

Yeni kurallara göre faaliyet gösterip göstermediklerini teyit edemeyen tedarikçiler için düzenleyici, müşterilerine varlıklarını çekmelerini tavsiye ediyor.

Kripto paralar nasıl çalışır?

Kripto paraların çoğu, merkez bankası veya hükümet gibi herhangi bir otoritenin desteği olmadan çalışır. Bu, GBP veya USD gibi geleneksel para birimlerinden temelde farklıdır.

Kripto paraların çalışma şekli bir devlet garantisi değildir, bunun yerine blockchain teknolojisi adı verilen bir teknolojiyle desteklenmektedir (aşağıya bakınız).

Kripto paralar fiziksel kağıt para veya madeni para yığınları olarak mevcut değildir, internetle sınırlıdır. Bunları, değerleri onları satın almak veya satmak isteyenlerin oluşturduğu piyasa güçleri tarafından belirlenen sanal tokenlar olarak düşünün.

Günümüzde yaklaşık beş bin kripto para olduğu tahmin ediliyor. Bitcoin, Temmuz 2022 itibarıyla yaklaşık 350 milyar sterlinlik piyasa değeriyle açık ara en büyüğüdür.

Bir kripto paranın piyasa değeri, o para biriminin birim fiyatının, mevcut birim sayısıyla çarpımı ile bulunur. Diğer önemli kripto para birimleri arasında, Temmuz 2022 itibarıyla yaklaşık 130 milyar sterlinlik piyasa değerine sahip olan Ethereum da yer alıyor.

Kripto paralar, İngiliz sterlini gibi geleneksel nakit paralarla satın alınabiliyor ve daha sonra bu paralarla günlük hayatta ihtiyaç duyulan mal ve hizmetlerin satın alınması mümkün oluyor. Kripto paralar her ülkede aynı değere sahip olduğundan, dünya çapında kişiden kişiye para transferini kolaylaştırırken döviz kuru sorunlarını da ortadan kaldırıyor.

Aslında, yalnızca sınırlı sayıda Bitcoin bulunmaktadır; kripto para, değer saklama aracı olduğu varsayılan altın gibi dijital bir varlık biçimine benzetilmektedir ve arz ve talep yasaları tarafından yönetilmektedir.

Şu anda kripto paraların en büyük avantajı şu: Borsa yatırımcılarının hisse senetleri ve diğer emtiaları alıp satması gibi, borsalarda işlem görebiliyorlar.

Blockchain teknolojisi nedir?

Esasında blockchain bir tür veritabanıdır. Blockchain, kripto paraların ilk kez 2008 yılında eşler arası elektronik nakit sistemleri üzerine yazılan bir makalede ele alınmasıyla Bitcoin'in altında yatan teknoloji olarak dikkat çekti.

Makalenin yazarının, bir kişi veya grup için kullanılan takma ad olduğu düşünülen Satoshi Nakamoto olduğu belirtiliyor. Kripto para tasarımının bir parçası olarak yalnızca 21 milyon Bitcoin'in yaratılacağı belirtiliyor.

Blockchain, esasen gerçekleşen her Bitcoin işleminin kamuya açık bir kaydıdır. Veri kayıtları birden fazla bilgisayara dağıtılır ve daha sonra değiştirilemez veya değiştirilemez. Kripto para savunucularına göre blockchain işlemleri geleneksel ödeme mekanizmalarından daha güvenli.

İngiltere Merkez Bankası'ndan gelen kısa bir video, blockchain sürecini daha detaylı bir şekilde gösteriyor ve "madenciliğin" nasıl çalıştığını ve bitcoin gibi yeni para birimleri üretmenin mekaniğini açıklıyor.

Bu "madencilik" çok fazla işlem gücü gerektiriyor ve dolayısıyla çok fazla enerji tüketiyor. Çevreciler, kripto paraların yaygınlaşmasının enerji tüketimini azaltmaya yönelik küresel çabaları büyük ölçüde etkileyebileceği konusunda uyardı.

Kripto para nasıl alınır?

Bitcoin ve diğer kripto paraları satın almanın en yaygın yeri, özel borsalardır. Bunlar, yatırımcıların geleneksel para birimlerini ve/veya diğer kripto para birimlerini kullanarak kripto para satın almalarına olanak tanıyan çeşitli ticaret platformlarını ve uygulamalarını içerir.

FCA'nın araştırmasına göre, kripto para satın alan İngilizlerin dörtte üçü bunu çevrimiçi borsalar aracılığıyla yapıyor.

Hesap açmak için potansiyel yatırımcılardan genellikle pasaport bilgileri, telefon numaraları ve e-posta adresleri istenmektedir. İşlem masrafları borsadan borsaya farklılık gösterebilir. Bazı sağlayıcılar işlem başına sabit bir ücret alırken, diğerleri toplam işlem tutarının bir yüzdesini ücretlendirir.

Kripto paralar nasıl gelişti?

Hepimizin bildiği gibi kripto paraların performansı inişli çıkışlı bir trende dönüşebiliyor. 2013 yılında bir Bitcoin'in değeri yalnızca birkaç dolardı. Yazının yazıldığı tarihte (Temmuz 2022) fiyat $22.000 civarındadır. 9 yıl öncesine göre önemli bir artış olsa da, 2021 yılı sonunda ulaşılan $68.000'lik rekorun çok uzağında.

İngiltere'nin kripto paralara ilgisi

FCA, 2020 yazında İngiltere'de kripto paralara olan artan talebe ilişkin bir çalışma yayınladı.

FCA, yaklaşık 2 milyon yetişkinin kripto paraya sahip olduğunu tahmin ediyor; ancak sonuçlar tüketicilerin yaklaşık dörtte üçünün değeri 1.000 £ veya daha az olan kripto paralara sahip olduğunu gösteriyor.

FCA'ya göre kripto para bulundurmanın en yaygın nedeni "kumar oynamak, para kazanmak veya kaybetmek".

FCA'ya göre, 2020'de Covid-19 salgınının ilk yedi ayında 1 milyondan fazla yetişkin kripto para birimleri gibi riskli varlıklardaki varlıklarını artırdı.

Peki bundan sonra ne olacak?

Kripto paralar, 2020 pandemisinden önce bile güvenlikleri, pratik kullanımları ve uzun vadeli uygulanabilirlikleri konusunda sorularla kuşatılmıştı. Sonuç olarak, finansal düzenleyiciler, insanların bu alana son derece dikkatli yatırım yapmaları gerektiği konusunda defalarca açık uyarılarda bulundular.

Daha fazla ana akım yatırım şirketi kripto para alanına girdikçe, dijital varlıkların değerinin arttığını, normalleştiğini ve daha yaygın hale geldiğini görebiliriz.

Nijerya da dahil olmak üzere birçok merkez bankası kendi dijital para birimlerini piyasaya sürdü, ancak ABD ve Avrupa Birliği gibi ekonomik blokların kilit bölgelerinde ilerleme daha yavaş oldu.

İçinde bulunduğumuz belirsiz zamanlarda, öngörülemeyen zorluklar karşısında tüm kavram kırılgan veya sürdürülemez hale gelebilir.

Düzenleyicinin ifadesini değiştirmek gerekirse: "Alıcı dikkatli olsun."

Daha fazla bilgi edin:

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP BIRAKIN

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin

En Popüler

Son Yorumlar

Nathaniel Dışarı Atıyor Açık Wells Fargo'ya Nasıl Giriş Yapılır – Erişim